søndag 11. september 2011

DIY lampeskjerm

Ferdig fikset lampeskjerm

Har du noen gang sett en fin lampefot, men tenkt for deg selv at den skjermen var jaggu sliten? Eller kanskje bare gørr kjedelig? Det har hvertfall jeg. Og når jeg fant denne lampen på loppis for et par uker siden så tok jeg den med meg hjem. 

Sjekk alltid at skjelettet til lampeskjermen er helt og i god stand, det samme gjelder sokkelen.

Det du trenger for å lage en ny lampeskjerm er: 

* Gammel lampeskjerm
* Stoff
* Lim
* Saks
* Symaskin
* Kjøkkenhyssingaktig snøre med litt strikk i

Dette er nok ikke den raskeste måten å gjøre det på, men følger du oppskriften min så bør du hvertfall få en veldig ordentlig og fin lampe som holder lenge!
1. Først av alt må du fjerne det gamle trekket fra skjelettet. Jeg lirket og lurte for å få den av. Sitter den helt fast kan du eventuelt prøve å klippe over strikken som er helt nederst på trekket. (Om du klarer det er det fint å bevare denne.)

2. Løsne opp strikken nederst om du ikke allerede har gjort det. Ser du den ikke? Da kan den være skjult inni trekket. Finn en lagsgående søm nederst, og sprett forsiktig opp. Da skal du se den dukker opp.

3. Om lampen har en blondekant, et bånd eller annen pynt er det fint å bevare denne. Riv den forsiktig av, den er trolig bare limt fast. 

Du skal nå ha et sånt sjelett + en løs skjerm 
4. Nå er det klart for å sprette opp trekket langs sømmene. Selv om dette er rimelig kjedelig så sørger det for et bedre resultat på det nye trekket. Brukk spretteren du har til symaskinen (har glemt hva denne heter ...) og sprett i vei. Om skjermen består av tre like stykker trenger du bare å sprette opp den ene av de. Sprett opp så nøyaktig du kan i alle sømmer, husk også kanten nederst. 


5. Så er det endelig klart for å lage det nye trekket! Det lønner seg å bruke et stoff som tåler litt og ikke revner lett. Pass på at stoffet er strøket før du setter i gang. Nå skal du ha en fin mal å tegne etter. Legg denne direkte på stoffet, nål fast, og klipp langs alle kanter. Ta deg tid her så det blir ordentlig gjort. Gjenta til du har så mange deler som du trenger.
6. Nål to av stoffbitene mot hverandre rette mot rette, og sy langs kanten helt opp til toppen med rettsting (ca.1 cm sømmonn), sikksakk over ytterkantene. 

7. Legg neste stoffbit rette mot rette på en av de to bitene du alt har sydd sammen (nåles fast), og gjenta på samme måte. Sy sammen med rettsøm helt til toppen, og sikksakk kantene til slutt.

8. Brett inn den nederste kanten på de 3 stoffene du har sydd sammen, og sy opp en enkel kant. Om du ser på det gamle trekket ser du ca. hvor bred denne bør være. Husk at her skal det være plass til å tre i en strikk. 

9. Deretter legger du de siste langsidene mot hverandre rette mot rette, og syr over med rettsøm og sikksakk. Akkurat på samme måte som tidligere. Nå skal du ha fått en ferdig sydd skjerm med enkel kant nederst. 

10. Tre i strikken ved å feste den i en sikkerhetsnål, og tre helt gjennom. Nå begynner det å bli litt knotete, så hold tunga rett i munnen, og ta deg en pause om du allerede er lei.

11. Tre trekket på skjelettet til skjermen samtidig som du holder i begge endene av strikken. (Mister du disse begynner ting å virkelig ta tid. Jeg snakker av bitter erfaring.) Deretter må du tilpasse trekket så det sitter riktig på, og stramme strikken så godt som du klarer. Avslutt med å knytte den hardt igjen.

(12.) Om noe har gått galt underveis ....
Sjekk at du har fulgt oppskriften nøyaktig. Det gjelder å gjøre alt med flid her, for slurver man blir resultatet deretter. Er trekket for stort? Vreng skjermen igjen, og sy en søm litt lenger inne på en av de langsgående sømmene. Prøv deg frem med litt om gangen så du ikke må sprette opp igjen. 

13. Lim på eventuelt blondebånd nederst, knapp på toppen eller annen pynt du vil ha.

Nå håper jeg du sitter med et megastort GLIS fordi du nettopp har laget din helt egen lampeskjerm.

Visste du foresten at på 70-tallet kunne man få kjøpt skjermstativer i alle størrelser og fasonger for å så sy skjermene selv? De hadde egne butikker med alt av tilbehør. For en drøm!

Jeg håper flere får glede av oppskriften min, og at vi redder noen lamper fra søppeldynga. Min skal få et langt liv her på stua, og hvem vet. Om noen år kan jeg kanskje lære kunsten videre til Nora eller Mali, så kan de få sette sitt eget preg på den. 

PS! Du kan også spraylakkere lampefoten for et enda råere uttrykk.
Lampen vår står plassert på hedersplassen midt i stua, der lyser den pent på dag og kveld.3 kommentarer:

  1. Flott bruksanvisning og fin blogg!

    Snublet innom og likte godt bloggen din!

    Jeg har en lampeskjerm som jeg gjerne skulle fiksa, men den er litt annerledes enn denne.

    SvarSlett
  2. Så flink du har vært! Kult stoff!

    SvarSlett